Εικόνα

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Η Σημασία του Απολογισμού (BMC)



Πριν ένα χρόνο, τέτοιες μέρες, είχαμε γράψει για τον Απολογισμό. Είχαμε πει ότι είναι καλό να θέσουμε κάποιες ερωτήσεις για να καταφέρουμε να έχουμε μία συνείδηση του τι κάναμε και τι δεν κάναμε στη χρονιά που πέρασε. Αυτή τη φορά θα προσθέσουμε στον απολογισμό μερικά «γιατί» ακόμα, για να του δώσουμε μία παραπάνω σημασία! 

Απολογισμό κάνουν αρκετοί. Κάνουν εταιρείες, επιχειρήσεις, μικρομάγαζα, κάνουν εκπομπές στη τηλεόραση και αν το πάμε λίγο πιο παλιά κάνανε ολόκληροι στρατοί μετά από τις μάχες κ.α. Βέβαια ο καθένας έχει τους λόγους του, αλλά ας υποθέσουμε ότι όλοι χρησιμοποιούν τον απολογισμό σαν εργαλείο, σαν μέτρο. 

Το χρησιμοποιούν σαν εργαλείο, σαν μέτρο, όπως ένας μαραγκός.

Θα πάρουμε αυτό το παράδειγμα:
Φανταζόμαστε τον μαραγκό που στόχο έχει να φτιάξει μία καρέκλα. Για να μπορέσει να φτιάξει την καρέκλα, πρέπει να ενώσει πολλά ξύλα μεταξύ τους. Πρέπει να είναι σωστά κομμένα, στο σωστό σημείο καρφωμένα για να έχει σωστή κλίση η καρέκλα. Αν δεν γίνει έτσι, είναι πολύ πιθανό η καρέκλα να μην συναρμολογηθεί σωστά και να παραμονεύει ο κίνδυνος μην τυχόν σπάσει.
Μια Ρώσικη παροιμία λέει:
«Δέκα φορές να μετράς και μια να κόβεις»
Η Ελληνική παροιμία θα έλεγε:
«Έλα, κόψε… μετά μετράμε!»

Για να καταφέρει αυτό το αποτέλεσμα ο μαραγκός, το πιο πολύτιμο εργαλείο, ίσως να είναι το μέτρο. Απλώνει το μέτρο και κόβει στο σωστό σημείο. Απλώνει το μέτρο και καρφώνει στο σωστό σημείο. Ότι και να κάνει απλώνει το μέτρο… αλλά γιατί ακριβώς; Για να μπορέσει να μετρήσει σωστά, σύμφωνα με τα σχέδια που έχει κάνει.

Ας υποθέσουμε ότι είμαστε οι μαραγκοί. Ας υποθέσουμε ότι η καρέκλα είναι η ζωή μας. Ας υποθέσουμε ότι τα ξύλα είναι τα χρόνια μας… 

Αυτά που είπαμε πριν ένα χρόνο για τον απολογισμό. Αυτά που είπαμε φέτος. Σκεφτείτε τα. 

Με το καλό να μας βγει, με το καλό να μας μπει. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου