Εικόνα

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

16 παραδείγματα παλαιότερων καθημερινών αντικειμένων


Στις μέρες μας απολαμβάνουμε μερικά τεχνολογικά επιτεύγματα άνευ προηγουμένου, αλλά πάρα πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σήμερα, χρησιμοποιούνται καιρό τώρα. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι μπορεί να μην μπορούσαν να στείλουν μηνύματα μέσω κινητού ή να ανεβάζουν selfies, αλλά απολάμβαναν καθημερινά αντικείμενα όπως τουαλέτες με καζανάκι, τσίχλες και όμορφες τσάντες σαν κι εμάς.

Απλώς να έχετε στο μυαλό σας ότι αυτά είναι τα αρχαιότερα ευρήματα των συγκεκριμένων αντικειμένων - πολλά από αυτά είχαν υπάρξει ή ήταν γνωστό ότι υπήρξαν πολύ παλαιότερα.



Παλαιότερες κάλτσες (1.500 χρόνια πριν): Αυτές οι αιγυπτιακές μάλλινες κάλτσες, σχεδιασμένες να φοριούνται με σανδάλια, έχουν πλεχτεί ανάμεσα στο 300 και στο 499 μ.Χ. και ανακαλύφθηκαν τον 19ο αιώνα.


Παλαιότερη γραμμένη συνταγή (5.000 χρόνια πριν): Μία συνταγή για μπύρα από τους Σουμέριους που χρονολογείται στο 3.000 π.Χ. Η μπύρα που φτιάχνεται τελικά είναι πολύ δυνατή και περιέχει ψίχουλα ψωμιού που επιπλέουν εδώ κι εκεί.


Παλαιότερα γυαλιά ηλίου (800 χρόνια πριν): Τα παλαιότερα γυαλιά ηλίου του κόσμου ανακαλύφθηκαν στο νησί Baffin του Καναδά. Πρόκειται για προστατευτικά γυαλιά για το χιόνι, σχεδιασμένα για να μειώνουν την αντανάκλαση του ήλιου πάνω στο χιόνι.


Παλαιότερο αγαλματίδιο με ανθρώπινη αναπαράσταση (35.000 - 40.000 χρόνια πριν): 35.000 - 40.000 χρονών, η Αφροδίτη του Hohle είναι το παλαιότερο άγαλμα που αναπαριστά ανθρώπινη φιγούρα. Είναι φτιαγμένο από χαυλιόδοντα μαμούθ και ανακαλύφθηκε στη Γερμανία.


Παλαιότερο παπούτσι (5.500 χρόνια πριν): Αυτό το 5.500 χρόνων μοκασίνι από δέρμα αγελάδας ανακαλύφθηκε σε ένα σπήλαιο στην Αρμενία και διατηρήθηκε από την ξηρή κοπριά προβάτων.


Παλαιότερο μουσικό όργανο (40.000 χρόνια πριν): Αυτό το 40.000 χρόνων φλάουτο είναι φτιαγμένο από κόκαλο όρνεου και βρέθηκε στη νότια Γερμανία. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι η μουσική μπορεί να έδωσε στους προγόνους μας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα εις βάρος των Νεάντερνταλ.


Παλαιότερο παντελόνι (3.300 χρόνια πριν): Το παλαιότερο παντελόνι του κόσμου είναι 3.300 χρονών και βρέθηκε στη δυτική Κίνα.


Παλαιότερη τουαλέτα με καζανάκι (2.000 χρόνια πριν): Η Έφεσος, μία αρχαία Ιωνική πόλη στα παράλια της Μικράς Ασίας (σημερινή Τουρκία) είχε τουαλέτες με καζανάκι. Τρεχούμενο νερό κάτω από τα καθίσματα μετέφεραν τα «απόβλητα» σε ένα κοντινό ποτάμι.


Παλαιότερος στηθόδεσμος (500 χρόνια πριν): Αυτός ο στηθόδεσμος χρησιμοποιήθηκε μεταξύ 1390 και 1485 στ5ην Αυστρία. Παλαιότερες ιστορικές περιγραφές για «σακούλες στήθους» υπάρχουν αλλά δεν έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.


Παλαιότερο προσθετικό μέλος (3.000 χρόνια πριν): Αυτό το 3.000 χρόνων προσθετικό μέλος χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει κάποιον Αιγύπτιο να περπατήσει ξανά. Δοκιμές που διενεργήθηκαν με μία απομίμηση απέδειξαν ότι όντως λειτουργούσε ως πρακτικό και λειτουργικό μέλος και όχι ως αισθητική βελτίωση.


Παλαιότερη τσάντα (4.500 χρόνια πριν): Αυτά τα δόντια σκύλου είναι ότι απέμεινε από μία διαλυμένη τσάντα σχεδόν 4.500 χρόνων που βρέθηκε στη Γερμανία. Μάλλον αποτελούν μέρος από το εξωτερικό καπάκι-πτερύγιο της τσάντας.


Παλαιότερο προφυλακτικό (370 χρόνια πριν): Αυτό το προφυλακτικό από δέρμα προβάτου χρησιμοποιήθηκε το 1640 στη Σουηδία. Ήταν επαναχρησιμοποιούμενο και συνοδευόταν από οδηγίες (στα λατινικά) καθαρισμού με ζεστό γάλα προκειμένου να αποφύγουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα οι χρήστες.


Παλαιότερη τσίχλα (5.000 χρόνια πριν): Αυτή η τσίχλα από τη Φινλανδία μασήθηκε τουλάχιστον 5.000 χρόνια πριν. Αποτελείται από φλοιό σημύδας (είδος δένδρου) και χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα για την ίαση μολύνσεων της στοματικής κοιλότητας ή σαν κόλα.

Παλαιότερη καταγεγραμμένη μελωδία (3.400 χρόνια πριν): Η παλαιότερη σωζόμενη γραπτή μελωδία βρέθηκε στο Ugarit, που αποτελεί στις μέρες μας μέρος της βόρειας Συρίας. Η μουσική ήταν γραμμένη για την αρχαία λύρα.
 
Παλαιότερο νόμισμα (2.700 χρόνια πριν): Το παλαιότερο γνωστό νόμισμα βρέθηκε στην Αρχαία Ελληνική πόλη της Εφέσου στη σημερινή Τουρκία. Η μία (και μοναδική) διακοσμημένη πλευρά αναπαριστά το κεφάλι ενός λιονταριού.


Παλαιότερη υδρόγειος (510 χρόνια πριν): Αυτή η παλιά υδρόγειος χαράχτηκε επιμελώς πάνω στην επιγάνεια ενός αυγού στρουθοκαμήλου στην Ιταλία. Πριν να επιβεβαιωθούν η ηλικία και η προέλευσή του, είχε πουληθεί στον τωρινό ιδιοκτήτη του σε ένα παζάρι για χάρτες (map fair) στο Λονδίνο το 2012.


Πηγή: boredpanda.com
Μετάφραση - επιμέλεια: DeadMic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου