Εικόνα

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Το ζύγι τσι καρδιάς (BMC)


Μανώλη, καθόμουνα που λες οψάργας σπίτι και ‘κειά που έβλεπα το Τούρκικο, έρχεται η κόρη και μου λέει «Μπαμπά, έλα να σου δείξω μια φωτογραφία που είδα στο Facebook, λέγεται το Ζύγι τσι καρδιάς».

Άμε στο διάολο λέω, ήντα κάθεται και βλέπει πάλι το μικιό 10 χρονώ κοπέλι στο βρωμοφατσοτέφτερο.

Ανασηκώνομαι από τη βόλεσή μου και πάω κάθομαι μαζί ντου μπροστά από το κομπιούτερ. Κατές εσύ εδά πόσο τα λαχταρώ ετούτανε ε; …αα! Τέλος πάντω, κάθομαι δίπλα ντου και ήντα να δω;! Μου δείχνει μια φωτογραφία απού δείχνει κάτι αθρώπους μισούς σκύλους, μισούς πουλιά, κάτι κροκόδειλους να παραμονεύουν, Ήντα γίνεται μωρέ ‘παέ; Και ξεκινά να μου διηγάται…

«Παλιά λέει στην Αίγυπτο, πίστευαν ότι αφού ποθάνει ο άνθρωπος τον επεριμένει λέει ένας θεός απού τον ελένε Άνουβι. Λέγανε ότι έπρεπε η ψυχή να περάσει από κάποιες δοκιμασίες, μετά τον ξεβγαλμό τζη και τουτηνά είναι η μια. Εκεινοσάς ο Άνουβις τώρα, Μανώλη, είχε ένα μαυροτσούκαλο κεφάλι σκύλου. Άσε που φορούσε φούστα… τέλος πάντω! Εκείνος λέει έπαιρνε τους ποθαμένους και τους πήγαινε στο δικαστήριο, όι όμως για να δικαστούν αυτοί αλλά η καρδιά τους! Άκουσε να δεις εδά πράματα!     

»Τώρα, από τη μια μπάντα λέει της ζυγαριάς βάνανε την καρδιά του ποθαμένου, σε ένα δοχείο και από την άλλη μπάντα βάζανε ένα φτερό λέει τσι Δικαιοσύνης και τσ’ Αλήθειας. Μιας Μάατ λέει. Το λοιπός, αν η καρδιά ήτονε πλια αλαφριά από το φτερό τότε ο ποθαμένος επήγαινε στον Ουράνιο Κόσμο, τάξε ‘δα πως πάει στον παράδεισο… αν όμως γινότανε το αντίθετο θα τον έτρωε ένα ωζό απού ‘χει λέει κεφάλι κροκοδείλου και τα μισά του πόδια λέει είναι ιπποπόταμου και τ’ άλλα λιονταριού! Ακούεις;;;

»Όλα αυτά λοιπόν, κάθεται και τα διηγάται μπροστά σε 42 δικαστές. Κάθεται και λέει εκειά το μακρύ και το κοντό ντου και στην μπέρα μπάντα είναι ένας γραφιάς απού δε το κουνάει ρούπι και … κάτσε μ’ρε να δεις πως τον ελέγανε… κάτσε μωρέ, Θωρ θαρρώ; Όι, όι! Θωτ τον ελέγαν λέει, Θώτ! Αυτός ο Θωτ, κάθεται εκειά και τα σημειώνει ούλα! Και εκεινοσάς φούστα φόριενε.»  

Με τα πολλά-πολλά του λέω του κοπελιού «Σταμάτα γιατί ετροζάθηκα μ’ όλα αυτά που μου ‘πες, ήθελα να γάτεχα ήντα ενδιαφέρον βρίσκεις εδά εσύ».
«Έ, πατέρα ήντα να κατάλαβα δηλαδή;», γυρνά και μου λέει, «κάνε το καλό και ρίξ’ το στο γυαλό δε λένε;»

«Ωωω, καλά, καλά σου το ‘πε Μανούσο, και ‘γω το ίδιο θα σε αρμήνευα».  

Λεξικό (αλφαβητικά):
αλαφριά = ελαφριά
απού = που
αρμήνευα = συμβούλευα
βάνανε = έβαζαν
βόλεση = βολή, άνεση
γάτεχα = ήξερα, γνώριζα
εδά = τώρα
εκειά, ‘κεια = εκεί
εκεινοσάς = εκείνος
επαέ, ‘παε = εδώ
ετροζάθηκα = τρελάθηκα
έτρωε = έτρωγε
ήντα = τι
ήτονε = ήταν
κατές, κατέεις = ξέρεις, γνωρίζεις
μπάντα = μεριά, πλευρά
μπέρα = πέρα
μ’ρε = μωρέ
ντου = του
ξεβγαλμός = αφού βγει
όι = όχι
ούλα = όλα
οψάργας = εχθές
πλια = περισσότερο, πιο
τάξε ‘δα = και καλά
τουτηνά = ετούτη, αυτή
τσι, τσ’, τζη = της
φόριενε = φορούσε
ωζό = ζώο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου