Εικόνα

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει… καλοκαίρι θα μυρίσει! - BMC




Μπορεί να έχουν μείνει ελάχιστες ημέρες για να μας «φύγει» ο Φεβρουάριος, παρ’ όλα αυτά κάποια πράγματα ίσως φανούν χρήσιμα… για τον επόμενο! Ο φετινός Φεβρουάριος ήταν λίγο έως αρκετά «παράξενος». Δεν είναι μία προσωπική διαπίστωση γιατί ρώτησα αρκετούς φίλους στους κύκλους μου και επιβεβαίωσαν το ίδιο. Οπότε, μπήκα στο τριπάκι να ανησυχήσω και να βρω κάποια αιτία που συμβαίνει αυτό… γιατί όπως λένε για όλα υπάρχει κάποια αιτία! Έκανα λοιπόν μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο και ξεχώρισα κάποια στοιχεία τα οποία θα ήθελα να μοιραστώ.  

Λένε για τον Φεβρουάριο:

Ο δεύτερος μήνας του έτους, με διάρκεια 28 ημέρες για τα κοινά έτη και 29 ημέρες για τα δίσεκτα. Αρχικά ήταν ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου. Με την ημερολογιακή μεταρρύθμιση του Ιουλίου Καίσαρα το 45 π.Χ. ο Φεβρουάριος είχε 29 μέρες τα κοινά έτη και 30 μέρες στα δίσεκτα. Όμως, το 4 π.Χ. ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος αφαίρεσε από τον Φεβρουάριο μία μέρα και την προσέθεσε στον Αύγουστο, που ήταν αφιερωμένος στο πρόσωπό του. Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα februare (εξαγνίζω, καθαίρω), λόγω των τελετών εξαγνισμού και καθαρμού που τελούνταν στη Ρώμη (Februa και Feralia), από τις οποίες προέρχονται οι μεταγενέστερες γιορτές των Απόκρεω και οι εκδηλώσεις του Καρνάβαλου.

Και επειδή ο Ιανουάριος έπρεπε να έχει 31 ημέρες δεδομένου ότι ήταν αφιερωμένος στον Ιανό, τον προστάτη της Ετρουρίας, δεν απέμειναν παρά 28 ημέρες για τον Φεβρουάριο, τον τελευταίο μήνα του χρόνου. Το γεγονός ότι αυτός ειδικά ο μήνας δεν θα είχε πολλές ημέρες δεν δυσαρέστησε καθόλου τους Ρωμαίους, δεδομένου ότι όχι μόνο ήταν αφιερωμένος στους νεκρούς αλλά κατά τη διάρκειά του έπρεπε και οι ίδιοι να κάνουν τον ηθικό απολογισμό τους και να αφιερώνονται στη μετάνοια. Ακόμη και το όνομα του μηνός σημαίνει εξιλέωση (Februare). Τόσο πολύ επιθυμούσαν οι Ρωμαίοι να τελειώσει γρήγορα ο Φεβρουάριος ώστε, προκειμένου να διατηρούν την αίσθηση ότι ο μήνας δεν έχει ποτέ περισσότερες από 28 ημέρες, όταν έπρεπε να έχει 29 δεν προσέθεταν την παραπάνω ημέρα στο τέλος αλλά διπλασίαζαν την έκτη ημέρα του (bi sextus).

Παρ’ όλα αυτά ο Φεβρουάριος με τις ανθισμένες αμυγδαλιές είναι επίσης και προπομπός της άνοιξης, όπως μας λέει και η παροιμία: «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». Και μαζί με την οργιάζουσα φύση έρχονται και οι οργιαστικές τελετουργίες της Απόκριας.

Επίσης βρήκα και αυτά(!):

Όπως παρατηρούν, άλλωστε, Αμερικανοί καρδιολόγοι στο πλαίσιο της ενημερωτικής τους καμπάνιας με θέμα «Φεβρουάριος. Μήνας προστασίας της Καρδιάς», οι περισσότεροι από εμάς εξακολουθούμε να μην αντιλαμβανόμαστε πόσο επικίνδυνα για έμφραγμα μπορεί να είναι κάποια συμπτώματα και, ανυποψίαστοι γι’ αυτό που πιθανόν επέρχεται, σπαταλούμε πολύτιμο χρόνο πριν ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

Βρετανοί επιστήμονες χαρακτήρισαν τον Φεβρουάριο ως το χειρότερο μήνα για τον ύπνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, ειδικά προς το τέλος του χειμώνα οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από συνεχή υπνηλία και χαμηλή πίεση του αίματος. Έρευνες με τη συμμετοχή 21.000 Βρετανών εθελοντών έδειξαν ότι, σε σύγκριση με το Μάρτιο, το Φεβρουάριο χρειαζόμαστε 8 λεπτά περισσότερο για να μας πάρει ο ύπνος. Δηλαδή, αντί των προβλεπόμενων 48 λεπτών, ξοδεύουμε 56. Αλλά κατά τον τελευταίο μήνα του χειμώνα ο άνθρωπος ξυπνά με διαφορετικό τρόπο. Για τη διαδικασία αυτή, η οποία είναι γενικά αρκετά επώδυνη για πολλούς, το Φεβρουάριο θα χρειαστούν 10 περισσότερα λεπτά. Συνολικά έχουμε 18 λεπτά τακτικής έλλειψης ύπνου.

Δε θα μπορούσαν επίσης να λείπουν και οι αγαπημένες παροιμίες (υπάρχουν αρκετές, επέλεξα κάποιες τυχαία…):
 ·         «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, μα κι αν τύχει και γαϊδουρίσει, μες στα χιόνια θα μας κλείσει»
·         «Τον Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να πάψει»
·         «Το Φλεβάρη μη φυτέψεις, ούτε να στεφανωθείς, Τρίτη μέρα μη δουλέψεις, Σάββατο μη στολιστείς»
·         «Ο Φλεβάρης αν θυμώσει, μες στο χιόνι θα μας χώσει»
·         «Φοβήθηκε ο παπάς τον Νοέμβρη και ο Δεσπότης τον Φλεβάρη»
·          
Το συμπέρασμα που βγαίνει θεωρώ ότι είναι κάπως ξεκάθαρο. Είτε το καταλαβαίνουμε, είτε όχι, ο μήνας Φεβρουάριος σχετίζεται με το τέλος μιας εποχής (Χειμώνα) και την έναρξη μιας άλλης (Άνοιξης). Με ό, τι κι αν σημαίνει αυτό! Οπότε χρειάζεται λίιιιιγο παραπάνω υπομονή και επίμονή από τους άλλους μήνες.

Πηγές:







bmcakis@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου