Εικόνα

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Το Ολοκαύτωμα 70 χρόνια μετά…

 
Καθώς περάσαμε την 70ή επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς από τα στρατεύματα του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού στις 27 Ιανουαρίου 1945, οι φωτογράφοι του γραφείου Reuters, μαζεύτηκαν και φωτογράφησαν επιζώντες του Άουσβιτς. Άνθρωποι που είναι ακόμη εν ζωή εξιστορούν τις ιστορίες όσων τραγικών διαδραματίστηκαν, διαβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι αυτά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος δε θα ξεχαστούν ποτέ.


Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς βρισκόταν στην κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία. Εκτιμάται ότι εκεί σκοτώθηκαν 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Εβραίοι. Από τους 200.000 που ελευθερώθηκαν το 1945, σήμερα είναι εν ζωή περίπου οι 300.

Πολλοί από τους επιζώντες στις παρακάτω φωτογραφίες είναι Πολωνοί που στάλθηκαν στο Άουσβιτς κατά τη Εξέγερση της Βαρσοβίας, αλλά η κυβέρνηση των Ναζί έστειλε ανθρώπους στο Άουσβιτς από όλη την Ευρώπη. Πολλοί επέλεξαν να κρατούν μαζί τους φωτογραφίες των οικογενειών που έχασαν.

01. Eva Fahidi, 90 ετών, κρατάει μία φωτογραφία της οικογένειάς της, τα μέλη της οποίας σκοτώθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η επιζήσασα του στρατοπέδου θανάτου του Άουσβιτς Eva Fahidi ετών 90, κρατάει μία φωτογραφία της οικογένειάς της. Όλοι σκοτώθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στη φωτογραφία ποζάρει με την οικογένειά της στη Βουδαπέστη στις 12 Ιανουαρίου 1944. Η Fahidi ήταν 28 ετών το 1944, όταν εκείνη και η οικογένειά της μεταφέρθηκαν από το Ντέμπρετσεν στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου.

02. Jerzy Ulatowski, 83 ετών, απήχθη με τρένο στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου όταν ήταν 13.

Jerzy Ulatowski, 83 ετών, απήχθη με τρένο στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου όταν ήταν 13. Τον Ιανουάριο του 2945 κατόρθωσε να αποδράσει με την οικογένειά του, καθώς εντόπισαν κενό στα συρματοπλέγματα που περιέβαλαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης.

03. Jadwiga Bogucka, 89 ετών, οδηγήθηκε στο στρατόπεδο θανάτου με τη μητέρα της. Κρατάει μία δική της φωτογραφία από το 1944.


Κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης της Βαρσοβίας, τον Αύγουστο του 1944, όταν η Bogucka ήταν 19 ετών, εκείνη και η μητέρα της στάλθηκαν από το σπίτι τους σε ένα στρατόπεδο στο Προύζκοφ και στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν στις 12 Αυγούστου 1944 με τρένο στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου.

04. Jacek Nadolny, 77 ετών, κρατάει μία φωτογραφία της οικογένειάς του κατά τη διάρκεια του πολέμου.


Ο Jacek Nadolny ήταν 7 ετών στην Εξέγερση της Βαρσοβίας, όταν και εστάλη με την οικογένειά του με τρένο στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου.

05. Maria Stroinska, 82 ετών, κρατάει μία οικογενειακή φωτογραφία τραβηγμένη πριν τον πόλεμο.

Η Maria Stroinska ήταν 12 χρόνων στην Εξέγερση της Βαρσοβίας όταν και τη στείλανε με την αδελφή της από το σπίτι τους σε ένα στρατόπεδο στο Προύζκοφ. Μετά τη μετέφεραν μόνη μέσω τρένου στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου.

06. Halina Brzozowska, 82 ετών, απήχθη από το σπίτι της μαζί με την 6χρονη αδελφή της. Κρατάει μία δική της φωτογραφία τραβηγμένη κατά τη διάρκεια του πολέμου.


Η Halina Brzozowska ήταν 12 χρονών κατά την Εξέγερση της Βαρσοβίας όταν και έστειλαν την οικογένειά της σε ένα στρατόπεδο στο Προύζκοφ. Η ίδια και η 6χρονη αδελφή της μεταφέρθηκαν στη συνέχεια μέσω τρένου στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Η Brzozowska δήλωσε ότι ήταν δύσκολο να πει τι ήταν αυτό που τους συνέβη. Τις πήραν από τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους και τους στέρησαν την παιδικότητά τους.

07. Leszlo Bernath, 87 ετών, κρατάει μία φωτογραφία της οικογένειάς του. Όλοι σκοτώθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.


Ο Leszlo Bernath πιστώνει στον πατέρα του το ότι αντιμετώπισε πρακτικά την επιβίωσή του στο Άουσβιτς. Ήταν 15 χρόνων όταν τους πήραν αλλά ο πατέρας του, του είπε να δηλώσει ψεύτικη ηλικία για να μην τους χωρίσουν. Ακόμα και μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, ο Bernath αγνοούσε πλήρως τους θαλάμους αερίων.

08. Danuta Bogdaniuk-Bogucka, 80 ετών, ήταν 10 χρόνων όταν εστάλη στο Άουσβιτς, όπου χρησιμοποιήθηκε στα πειράματα του Josef Mengele.

Η Danuta Bogdaniuk-Bogucka ήταν 10 χρόνων όταν και εστάλη στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου με τη μητέρα της. Η Bogdaniuk-Bogucka όταν ήταν στο Άουσβιτς έγινε μέρος των πειραμάτων του Josef Mengele.

09. Barbara Doniecka, 80 ετών, ήταν 12 χρόνων όταν εστάλη στο Άουσβιτς. Κρατάει μία φωτογραφία της από την περίοδο του πολέμου.


Η Barbara Doniecka ήταν 12 χρονών κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης της Βαρσοβίας όταν και εστάλη στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου μαζί με τη μητέρα της.

10. Elzbieta Sobczynska, 80 ετών, την έστειλαν στο Άουσβιτς μαζί με τη μητέρα και τον αδερφό της όταν η ίδια ήταν 10 χρονών.

Κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης της Βαρσοβίας, όταν Elzbieta Sobczynska ήταν 10 χρόνων, την πήραν μαζί με τη μητέρα και τον αδερφό της από το σπίτι της για το στρατόπεδο στο Προύζκοφ. Στη συνέχεια τους μετέφεραν στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου με τρένο. Εκεί τους χώρισαν στα διάφορα μπλοκ για γυναίκες, κορίτσια και αγόρια.

11. Marian Majerowicz, 88 ετών, η μητέρα και ο μικρότερος αδερφός του θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων.

Ο Marian Majerowicz ήταν 17 χρόνων όταν τον έστειλαν στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης βρέθηκε για πολύ λίγο με τον πατέρα του που του είπε ότι η μητέρα του και ο μικρότερος αδερφός του είχαν σκοτωθεί στους θαλάμους αερίων. Ο πατέρας του Majerowicz δεν επέζησε στον πόλεμο.

12. Erzsebet Brodt, 89 ετών, κρατάει μία φωτογραφία της οικογένειάς της που σκοτώθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.


Η Erzsebet Brodt ήταν 17 ετών όταν την έστειλαν στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου μαζί με όλη της την οικογένεια. Ενθυμούμενη το ταξίδι προς το στρατόπεδο είπε ότι όσοι ήταν άρρωστοι ή γυναίκες ετοιμέγεννες αναγκαζόντουσαν να μπουν σε άλλο βαγόνι. Όταν το βαγόνι αυτό έφτανε στο Άουσβιτς και άνοιγε, βλέπαμε ότι όλοι όσοι ήταν μέσα ήταν νεκροί».

13. Stefan Sot, 83 ετών, ήταν 13 χρόνων όταν τον πήραν από το σπίτι του για το στρατόπεδο.


Ο Stefan Sot ήταν 13 χρονών στην Εξέγερση της Βαρσοβίας τον Αύγουστο 1944, όταν και εστάλη από το σπίτι του στο στρατόπεδο στο Προύζκοφ προτού σταλεί με τρένο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Στη συνέχεια μετακινήθηκε σε ένα υπο-στρατόπεδο εργασίας, όπου και εργάστηκε στην κουζίνα για αξιωματούχους των S.S.

14. Janina Reklajtis, 80 ετών, ήταν 12 όταν η ίδια και η μητέρα της εστάλησαν στο Άουσβιτς.

Η  Janina Reklajtis ήταν 12 χρονών κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης της Βαρσοβίας όταν η ίδια και η μητέρα της εστάλησαν στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Τους πήγαν σε ένα στρατόπεδο εργασίας στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 1945 και κρατήθηκαν εκεί μέχρι την απελευθέρωσή τους.

15. Lajos Erdelyi, 87 ετών, κρατάει ένα σκίτσο ζωγραφισμένο από ένα συγκρατούμενό του.

Ο Lajos Erdelyi εστάλη στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου τον Μάιο του 1944 και στη συνέχεια μετακινήθηκε σε άλλο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όταν απελευθερώθηκε ζύγιζε κάτω από 30 κιλά, αλλά προσπάθησε να περπατήσει μέχρι το σπίτι του. Κατέρρευσε και τον πήγε ένας αγρότης σε ένα νοσοκομείο.

16. Bogdan Bartnikowski, 82 ετών, ήταν 12 χρονών όταν ο ίδιος και η μητέρα του εστάλησαν στο Άουσβιτς.


Ο Bogdan Bartnikowski ήταν 12 χρονών στην Εξέγερση της Βαρσοβίας, όταν και μαζί με τη μητέρα του οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Μετακινήθηκαν σε αρκετά στρατόπεδα. Μετά τον πόλεμο ο Bartnikowski εργάστηκε ως πιλότος και στη συνέχεια δημοσιογράφος και συγγραφέας.

17. Janos Forgacs, 87 ετών, ήταν σε μία ομάδα που μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης σε ένα βαγόνι για ζώα με σφραγισμένα παράθυρα.

Ο Janos Forgacs, 87 ετών, κρατάει ένα έγγραφο καθώς ποζάρει στη Βουδαπέστη στις 12 Ιανουαρίου 2015. Ο Forgacs θυμάται ότι ήταν μαζί με άλλους και μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης σε ένα βαγόνι για ζώα με σφραγισμένα παράθυρα με συρματόπλεγμα. Ένα στρατιωτικός αξιωματούχος τους είπε να παραδώσουν τα υπάρχοντά τους καθώς, όπως τους είπε, δεν θα τα χρειάζονταν άλλο πια.

Πηγή: boredpanda.com
Μετάφραση: DeadMic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου