Εικόνα

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Α' Βοήθειες (BMC)


Πως θα αντιδρούσαμε αν κάποιος δίπλα μας λιποθυμούσε; Αν γινόταν κάποιο τροχαίο μπροστά μας; Αν κάποιου άνοιγε η μύτη; Αν μας τσιμπούσε μια μέλισσα; Σε περίπτωση κατάγματος; Σε περίπτωση εγκαύματος; Στην περίπτωση που ένα μικρό παιδάκι καταπιεί κάτι και πνιγεί;!;! Γνωρίζουμε ποιες μικρές Α’ Βοήθειες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε; E λοιπόν σε αυτή τη γωνιά του Ιντερνετοπλανήτη, θα το «μάθουμε» κι αυτό, απλά και εύκολα!

Σαφώς και δε θα μάθουμε τίποτα καινούργιο γιατί αρκετά είναι πασίγνωστα (;!) και πολλά από αυτά τα βρίσκεις άνετα σε άλλες γωνιές του Ιντερνετοπλανήτη. Το θέμα είναι ο καθένας ανθρωπάκος από μας να συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλη αξία έχουν κάποιες γνώσεις Α΄ Βοηθειών σε σχέση με τα εξώφυλλα των αθλητικών εφημερίδων ή τα όπλα του LOL. 

Στο θέμα μας και ξεκινώντας πρώτα από τις ερωτήσεις που θέσαμε στον πρόλογο:

1.            Περίπτωση λιποθυμίας:

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να λιποθυμήσει κάποιος όπως, όρθια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. στην εκκλησία), ο φόβος της σωματικής βλάβης, η θέα του αίματος κ.ά. … η περίπτωση αυτή γενικότερα μπορεί να προληφθεί με τον εξής τρόπο: αν αισθάνεστε ότι πρόκειται να λιποθυμήσετε ξαπλώστε και ανασηκώστε τα πόδια σας. Αυτό επιτρέπει στο αίμα να ρέει προς στον εγκέφαλο. Εάν δεν μπορείτε να ξαπλώσετε, καθίστε με το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατά σας μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

2.            Αν γινόταν κάποιο τροχαίο μπροστά μας:

Κι αυτό επίσης είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και παράλληλα ευαίσθητο θέμα. Το σωστότερο που χρειάζεται να κάνουμε πρώτα απ’ όλα είναι να καλέσουμε άμεσα ένα ασθενοφόρο δίνοντας ψύχραιμα τις σωστές οδηγίες τοποθεσίας (υπάρχει συγκεκριμένη φόρμα που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι…)Από ‘κει και έπειτα δε βιαζόμαστε να το παίξουμε ήρωες βοηθώντας το θύμα γιατί ίσως του κάνουμε μεγαλύτερο κακό. Ρωτάμε, όταν καλούμε το ασθενοφόρο, αν μπορούμε να κάνουμε κάτι και μας λένε από τα επείγοντα… αλλιώς περιμένουμε!

3.            Σε περίπτωση Ρινορραγίας:

Στην περίπτωση αυτή, που έχει ανοίξει η μύτη μας, συνηθίζεται να την πιέζουμε για μερικά λεπτά έχοντας το κεφάλι ελαφρώς προς τα μπροστά. Είμαστε σε όρθια στάση ή καθιστή. Το σημαντικό είναι το κεφάλι να βρίσκεται πάντα πάνω από την καρδιά.

4.            Τσίμπημα μέλισσας:

Όπως σε όλες… ΜΑ ΟΛΕΣ… τις περιπτώσεις, το πρώτο πράγμα είναι να κρατάμε την ψυχραιμία μας. Στο τσίμπημα της η μέλισσα αφήνει πίσω το κεντρί της και σε αυτό διαφέρει από την σφίγγα. Αν μας τσιμπήσει π.χ. στο χέρι, το σηκώνουμε ψηλά ακουμπώντας το σε μια παγοκύστη, για να αποφύγουμε το πρήξιμο. Αν έχουμε αλλεργία πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουμε με γιατρό. Όπως επίσης αν μας τσιμπήσει στο λαιμό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να εμποδίσει τη δίοδο του αέρα.

5.            Σε περίπτωση κατάγματος:

Τα συμπτώματα ενός κατάγματος είναι: δυνατός πόνος, διόγκωση στην περιοχή του κατάγματος, δυσκολία στην κίνηση του παθόντος μέρους. Η αντιμετώπιση: η ακινητοποίηση του κατάγματος με περίδεση τού σημείου πάνω σε ένα μακρόστενο στερεό αντικείμενο (σανίδα, ειδικό χαρτόνι, νάρθηκας…)  και μεταφορά του παθόντα στο κοντινότερο νοσοκομείο.

6.            Σε περίπτωση εγκαύματος:

Είναι σημαντικό να δροσίσετε την περιοχή. Βάλτε λοιπόν το μέρος του σώματός σας όπου πάθατε το έγκαυμα κάτω από τη βρύση. Αφήστε το για αρκετή ώρα κάτω από το δροσερό νερό που τρέχει. Το επόμενο μέλημα σας είναι να τοποθετήσετε πάνω στην πάσχουσα περιοχή μία αλοιφή για εγκαύματα. Έπειτα θα πρέπει να προστατεύσετε την περιοχή από μολύνσεις - ιδιαίτερα αν υπάρχουν φουσκάλες - με μια γάζα. Δεν σπάμε τις φουσκάλες γιατί κινδυνεύουμε από μόλυνση ούτε βάζουμε οδοντόκρεμες ή άλλα γιατροσόφια παλαιολιθικά. 

7.            Σε περίπτωση που πνιγεί ένα παιδί (και όχι μόνο):

Αυτό που λέγαμε κάποτε, «ωωω κοίτα ο νονός , ο νονός!», ανήκει κι αυτό στη παλαιολιθική εποχή. Όταν κάποιος πνιγεί τρώγοντας κάτι χρειάζεται χτυπήματα στην πλάτη με την παλάμη μας, από κάτω προς τα πάνω. Να έχουν μία κλείση προς τους ώμους θα λέγαμε. Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγκαλιάσουμε τον παθόντα από την κοιλιά και έχοντας σε γροθιά το ένα χέρι μας μπρος το διάφραγμα του παθόντος (και λίγο πιο ψηλά) και αφού με το άλλο χέρι πιάσουμε τη γροθιά… τον πιέζουμε  προς τα μέσα και προς τα πάνω. Ελπίζω να πήρατε την εικόνα.

Κάποια άλλα χρήσιμα ψαγμένα γιατροσόφια:

• Για χτύπημα στο κεφάλι βάζουμε βούτυρο όχι πάγο.
• Βρεγμένη μπατονέτα με πιπέρι στο αυτί για τον πονόδοντο.
• Σε ένα λίτρο βραστό νερό βάζουμε 10 φακελάκια τσάι μέντα το αφήνουμε
στο ψυγείο και πίνουμε ένα σφηνάκι κάθε βράδυ πριν τον ύπνο για 1
εβδομάδα (SOS: μαύρα ούρα το πρωί) κάνει αποτοξίνωση στον
οργανισμό.
• Βρασμένη ρίγανη και κανέλα για τον πυρετό
• Βρασμένη ρίγανη για διάρροια και γαστρεντερολογικά
• Δυο τρία κρυσταλλάκια μαστίχα στο νερό για δυσπεψία, και ρίχνει την
πίεση (130 ασθένειες)
• Γλυκάνισο βρασμένο σαν τσάι για τους πόνους της περιόδου.
• Στο κρύωμα βάζουμε δίπλα στο κρεβάτι μας μια φέτα κρεμμύδι με
κανέλα για να τραβάει τα μικρόβιο (ιονιστής).
• Μισό κρεμμύδι σε μια λεκάνη ρίχνουμε βραστό νερό και κάνουμε
εισπνοές - ξεβουλώνει την μύτη.
• Όταν μαγειρεύουμε μοσχάρι, φακές ή σπανάκι ρίχνουμε σταγόνες
πορτοκάλι για να αφομοιώνεται o σίδηρος (όχι φέτα, όχι ξύδι).
• Το κατακάθι του καφέ κάνει καλό peeling στο πρόσωπο και διώχνει την κυτταρίτιδα από το σώμα.
• Σε ένα μπουκάλι βάζουμε χαμομήλι βρασμένο και μια κουταλιά σόδα
για φαγούρες και εκζέματα και στην ευαίσθητη περιοχή.
• Μαύρο τσάι κάνουμε ποδόλουτρο κάθε βράδυ για 20-30 μέρες για τους μύκητες του δέρματος.
• Ποδόλουτρο με 1 κουταλιά σόδα 1 κουταλιά αλάτι χοντρό και 1
κουταλιά πράσινο σαπούνι για τους μύκητες των νυχιών.
• Σε ελληνικό καφέ στάζουμε 10 σταγόνες λεμόνι για τις ημικρανίες και
τον πονοκέφαλο.
• Τσουκνίδα βρασμένη ρίχνει την πίεση.
• Χυμό από λεμόνι σκέτο ρίχνει την πίεση.
• Εχινάκια μέσα στο φαγητό σαν μπαχαρικό στο τέλος του βρασμού για να παίρνουμε βιταμίνη C (σαν 30 πορτοκάλια) και ενισχύει τον μεταβολισμό.
• Ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα δίνει διαύγεια.
• Πράσινο αλάτι με Κάλιο δεν προκαλεί φούσκωμα, δεν ανεβάζει την πίεση.
• Ρόφημα κανέλας ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.
• Χυμό από βρασμένο λάχανο για εντριβή σε μέση και αυχένα διώχνει
τον πόνο.

Παρακαλώ μοιραστείτε αυτό με τους φίλους σας και την οικογένειά σας.
Όλα τα παραπάνω λοιπόν και άλλα πάρα πολλά είναι κάποια γιατροσόφια, κάποιες Α’ βοήθειες σε περίπτωση που έχουμε κάποια σωματική επίπτωση.

Το ερώτημα είναι…

Ποιές είναι οι Α΄ Βοήθειες για τη Ψυχή μας… για το Νου μας… το Πνεύμα;;;


Bmcakis@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου