Εικόνα

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Στερεότυπα


Κακό πράγμα τα στερεότυπα...

Σύμφωνα με το λεξικό, στερεότυπο είναι εκείνο το πράγμα, η ιδέα, η αντίληψη που έχει στέρεο τύπο, σταθερή δομή, κάτι δηλαδή που δε μεταβάλλεται, αλλά παραμένει σταθερό. Όταν αυτό αναφέρεται όμως σε μία σχηματισμένη αντίληψη, τότε το πράγμα αλλάζει κάπως, διότι αναφερόμαστε σε ένα είδος προκατάληψης. Μία ιδέα που έχουμε από πριν και την αποδίδουμε στο υπό εξέταση αντικείμενο / υποκείμενο χωρίς περεταίρω διερεύνηση. Τι γίνεται όταν αυτή η αντίληψη γίνει global - παγκόσμια δηλαδή; τότε έχουμε αυτό:




Για να είμαστε όμως ακριβείς αυτό είναι ένας στερεοτυπικός παγκόσμιος χάρτης από τη σκοπιά των Αμερικανών. Υπερβολικό σε μερικά σημεία αλλά αν αφαιρέσουμε κάθε εθνικό υπόβαθρο, κάποιοι, έχουμε σκεφτεί μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά, ε; 

Και πιο αναλυτικά:
Η Ευρώπη σύμφωνα με τους Αμερικάνους

Η Ασία σύμφωνα με τους Αμερικάνους

Η Βόρεια Αμερική σύμφωνα με τους Αμερικάνους
 
Η Νοτια Αμερική σύμφωνα με τους Αμερικάνους

Η Αφρική σύμφωνα με τους Αμερικάνους

Η Καραϊβική σύμφωνα με τους Αμερικάνους

Η Ωκεανία σύμφωνα με τους Αμερικάνους
 

Και για να μην ξεχάσουμε και τους ίδιους τους ΗΠΑέζους(!), ας κάνουμε μία απόπειρα να τους κατατάξουμε με στερεοτυπικά χαρακτηριστικά:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σύμφωνα με την κοινή λογική!


Έτσι μπορούμε να αποδώσουμε μία ιδιότητα του επί μέρους στο όλον, στο σύνολο ενός πληθυσμού, ενός λαού, μίας χώρας, ή και μίας ολόκληρης ηπείρου μερικές φορές.

Έτσι από τη σκοπιά των Αμερικάνων, η Ελλάδα είναι απλά «Σε κρίση».

Τι γίνεται, όμως, αν αλλάξουμε την οπτική γωνία και την πάμε ας πούμε στην Αυστρία;;
Έτσι για τους Αυστριακούς είμαστε οι «φοροφυγάδες», όπως οι Ιταλοί είναι «κακή κλασική μουσική» και η Γερμανοί είναι «κλέφτες πολιτισμού».

Σύμφωνα με τους Βρετανούς;;




Είμαστε απλώς «αγάλματα».
Όπως και ολόκληρη σχεδόν η Ευρώπη είναι η «Δαιμονική Ομοσπονδιακή Αυτοκρατορία της Ευρώπης» με κάθε χώρα να έχει κι έναν άλλο χαρακτηρισμό...


Αν η οπτική πάει από την πλευρά των Βούλγαρων;; των Γάλλων; των Γερμανών; των Ιταλών; των Πολωνών; των Ρώσων; των Ελβετών;...
Η Ευρώπη σύμφωνα με τους Βούλγαρους

Η Ευρώπη σύμφωνα με τους Γάλλους

Η Ευρώπη σύμφωνα με τους Γερμανούς

Η Ευρώπη σύμφωνα με τους Ιταλούς

Η Ευρώπη σύμφωνα με τους Πολωνούς

Η Ευρώπη σύμφωνα με τους Ρώσους

Η Ευρώπη σύμφωνα με τους Ισπανούς

Η Ευρώπη σύμφωνα με τους Ελβετούς

Η Ευρώπη σύμφωνα με το Βατικάνο

Η Ευρώπη σύμφωνα με τους Τούρκους

Η Ευρώπη σύμφωνα με τους Λουξεμβουργιανούς(!)

Οπότε η Ελλάδα μετατρέπεται ανάλογα από την οπτική γωνία από «πιατοσπάστες» για τη Βουλγαρία, σε «φωνακλάδες, τριχωτούς ανθρώπους» για τη Γαλλία, «εδώ φθηνά ξενοδοχεία» για τη Γερμανία, «Βυζάντιο» για την Ιταλία, «ξενοδοχεία σε απεργία» για την Πολωνία, «ακίνητα» για τη Ρωσία, «κακό ελαιόλαδο» για την Ισπανία, «πτωχευμένα ξενοδοχεία» για την Ελβετία, «knockabouts» για το Βατικανό (έχει πολλές ερμηνείες από ότι είδα... από ανθρώπους που ζουν σε σκληρές συνθήκες, μέχρι ανειδίκευτοι εργάτες. Ο καθένας το παίρνει όπως θέλει), αλλά μας θεωρούν παραστρατημένους αδελφούς τους (!), «κατεργάρηδες» για την Τουρκία και για το Λουξεμβούργο είμαστε απλά «πολύπλοκοι» ή «μπέρδεμα» και ανήκουμε στην ομάδα «νήπια με ελάχιστες ικανότητες στα χρηματιστηριακά - λογιστική».

Οπότε μπορούμε να δούμε πως αλλάζουμε όλοι μας, είτε Έλληνες, είτε Γερμανοί, είτε Αμερικάνοι, ανάλογα με το ποιος αποφασίζει να εκφέρει γνώμη. Τι γίνεται όμως με εμάς;; Τους Ελληναράδες;; Δε γίνεται να μην έχουμε άποψη για τα πάντα!! 
Η Ευρώπη σύμφωνα με τους Έλληνες


Προσοχή στους αστερίσκους! Αυτός ο τελευταίος χάρτης, αν και θεωρητικά είναι οι στερεοτυπικές αντιλήψεις των Ελλήνων προς την Ευρώπη, στην ουσία είναι ο στερεοτυπικός χάρτης προς τους Έλληνες για το πώς βλέπουν τους άλλους λαούς στην Ευρώπη. Και το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις παραπάνω περιπτώσεις. Κι εδώ είναι που κολλάει η λαϊκή ρήση «Ο καθένας δε μπορεί να δει τη δική του καμπούρα αλλά βλέπει του άλλου» και του τη δείχνει φυσικά έτσι; και τον κατακρίνει ανάλογα. 

Κακό πράγμα που λέτε τα στερεότυπα...

ΥΓ: Και φυσικά δε θα μπορούσα να ξεχάσω κι ένα σχετικό (ή μη) κομμάτι που σε συνδυασμό με το συγκεκριμένο άρθρο στο www.boredpanda.org μου έδωσαν την αφορμή να γράψω 5 λέξεις...


Κάνουμε προσπάθεια από το νότο για να φύγουν στερεότυπα...
Ταμπέλες κολλημένες κάναν κρότο ρίχνανε κάτω κορμιά και μας γεμίζαν με ωμότητα...
Σ' ένα τόπο που ό,τι δηλώσεις αυτό είσαι κι αυτό θα 'σαι εδώ φιλάρα μην ξεχνάς...
Όπου και να πας σε κάθε βήμα και σε κάθε ανάσα τη στάμπα αυτή θα κουβαλάς...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου