Εικόνα

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

10 Ερωτήσεις στο Θεό (BMC)




Δεν είναι κακό οι άνθρωποι να προβληματιζόμαστε. Αυτός είναι ένα τρόπος άλλωστε για να φτάσουμε στην «Απάντηση» ή «Απαντήσεις». Ο Σωκράτης χρησιμοποιούσε την λεγόμενη «Μαιευτική Μέθοδο» για να μπορέσει με ερωτήσεις να κάνει τον συνομιλητή του να βρει της απαντήσεις που έψαχνε. Όπως προείπαμε λοιπόν, δεν είναι κακό να προβληματιζόμαστε… κακό είναι η άγνοια, η αδιαφορία, η μη θέληση να μάθεις και να μεταφέρεις ό,τι έμαθες.



Καταρχήν αναγνώστες αυτής της μικρής γωνιάς του πλανήτη, σας συνιστούμε να πάτε διακοπές. Μη πάτε διακοπές με παρέα όμως, πηγαίνετε μόνοι σας. Βγείτε λίγο έξω από τη βουή της πόλης. Θα βοηθήσει αρκετά στο να μπορέσετε να σκεφτείτε και να προβληματιστείτε ήρεμα και ήσυχα. Κατά κάποιο τρόπο αυτό είναι αναγκαίο, κάποια στιγμή στην πορεία της ζωής σας, να το κάνετε.

Την τελευταία περίοδο λοιπόν είχαμε έναν προβληματισμό που μας τριγούνιζε, τον οποίο θελήσαμε να τον μοιραστούμε με διάφορους φίλους – γνωστούς – άγνωστους που συναντήσαμε στο διάβα μας. Τον μοιραστήκαμε γιατί τον είδαμε σαν «παιχνίδι» και σαν παιδιά που είμαστε λατρεύουμε να παίζουμε. Έτσι μαθαίνουμε.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν προβληματισμοί και προβληματισμοί. Υπάρχουν οι πολύπλοκοι και οι απλοϊκοί. Εμείς, φυσικά, ακολουθήσαμε την οδό που προτείνει ο Μάρκος Αυρήλιος: «Να σκέφτεσαι απλά, έτσι ώστε όταν κάποιος σε ρωτήσει «τι σκέφτεσαι;»  εσύ με απλά λόγια να μπορέσεις να του απαντήσεις.»

Ρωτήσαμε λοιπόν φίλους – γνωστούς – αγνώστους:

«Αν είχατε μία ερώτηση να κάνετε στο Θεό, ποια θα ήταν αυτή;»

Εκείνοι μας ερωτήθηκαν:



1.       Γιατί να υπάρχει αδικία και πόνος;



2.       Μετάνιωσε που έδωσε στον Άνθρωπο Νου και Λογική;



3.       Γιατί να πεθαίνουν άνθρωποι που δεν πρέπει να πεθαίνουν;



4.       Θα με συγχωρέσεις;



5.       Πώς γίνεται να αγαπάς τους ανθρώπους τόσο πολύ;



6.       Γιατί να συμβαίνουν όλα αυτά, εδώ και τώρα;



7.       Υπάρχει κόλαση;



8.       Γιατί;



9.       Ποιός – τί είσαι;



10.   Τι θες να κάνω;


Ομολογουμένως η όλη αυτή η διαδικασία είχε την πλάκα της. Μία αντικειμενικά απλή ερώτηση -Αν είχατε μία ερώτηση να κάνετε στο Θεό, ποια θα ήταν αυτή;- που δεν είχε αναρωτηθεί σχεδόν κανείς από τους συμμετέχοντες στο μικρό μας προβληματισμό. Παράλληλα και ειδικότερα με τους γνωστούς και τους φίλους γνωριστήκαμε καλύτερα, αφού μαθαίνεις  και από τους προβληματισμούς του απέναντί σου και όχι από τα προβλήματα μόνο.

Εν τέλει, μπήκαμε σε μία διαδικασία να σκεφτούμε κάτι και όχι να σκεφτόμαστε τίποτα.

Υ.Γ  Εσείς, αν είχατε μία ερώτηση να κάνετε στο Θεό, ποια θα ήταν αυτή; Αν θέλετε μοιραστείτε τη μαζί μας από κάτω, στα σχόλια.

Αγγελάκης και Διαβολάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου