Εικόνα

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Millenium - Stieg Larsson




Μπορώ να πω με ευκολία πλέον ότι είναι μία από τις καλύτερες σειρές που έχω διαβάσει...

Τρία βιβλία, με ίδιο σκελετό αλλά με πολλές, διαφορετικές και συναρπαστικές πτυχές. Μπορεί να γίνει κατανοητό με μία πρώτη ανάγνωση ότι ο συγγραφέας ήθελε και αποσκοπούσε στο να καταδείξει διάφορες πλευρές της κοινωνικής ζωής της Σουηδίας, καθώς και τη λειτουργία των κοινωνικών της θεσμών. 



Στο πρώτο βιβλίο, Το κορίτσι με το τατουάζ, πραγματεύεται, κυρίως, το κοινωνικό σύστημα της Σουηδίας επικεντρωμένος στο πρόσωπο της "ανήλικης" Λίσμπετ Σαλάντερ. Επίσης ασχολείται με τον χαοτικό κόσμο των επιχειρήσεων και πως αυτός σχετίζεται με τα μέσα ενημέρωσης. Και όλα αυτά βέβαια παράλληλα με την κεντρική ιστορία της εξαφάνισης της Χάριετ Βάνιερ.


Μετά από την γνωριμία με τους πρωταγωνιστές και τα πρώτα χαστούκια της σκληρής γραφής του Λάρσον, έρχεται το δεύτερο βιβλίο της σειράς: Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά. Σε αυτό το βιβλίο, μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα για τη ζωή της κεντρικής ηρωίδας, της Λίσμπετ Σαλάντερ, και αρχίζουμε να τη συμπαθούμε ολοένα και περισσότερο. Με τις ιδιαίτερες ικανότητες που έχει προσπαθεί να ξεσκεπάσει ένα ολόκληρο κύκλωμα, αν και το κάνει για τους δικούς της λόγους, ενώ βρίσκεται να είναι ο νούμερο ένα καταζητούμενος άνθρωπος σε όλη τη Σουηδία. Ο Μίκαελ Μπλούμκβιστ, ο ήρωας της τριλογίας, προσπαθεί με τα μέσα που διαθέτει να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και μπλέκεται σε ένα κουβάρι που αρχίζει να ξεκαθαρίζει στο τρίτο βιβλίο της σειράς.


Το τρίτο και τελευταίο μέρος της σειράς Millenium είναι Το κορίτσι στη φωλιά της σφήγκας. Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για το καλύτερο βιβλίο της σειράς και έχει να κάνει αποκλειστικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το προηγούμενο βιβλίο. Παρατηρούμε πως όλη η ζωή της ηρωίδας, Λίσμπετ Σαλάντερ, έχει καθοριστεί από συγκεκριμένους ανθρώπους και έχει υποστεί πράγματα γιατί απλά θεωρήθηκε περισσότερο ασήμαντη από κάτι άλλο. Και εκεί που νόμιζες πώς είχε μείνει μία τεράστια εκκρεμότητα ανοιχτή, έρχεται το φινάλε και βάζει τα πράγματα στη θέση τους!

Έχουν γίνει ταινίες στον σουηδικό κινηματογράφο και έχει ήδη αρχίσει η αναπαραγωγή τους από το Hollywood. Είναι άξιο πολλών επαίνων και συνιστάται ανεπιφύλακτα! Είναι βιβλία γύρω στα 20€ αλλά είναι βιβλία που αξίζουν θέση στη βιβλιοθήκη σας. Υπάρχει και η λύση του δανεισμού από κάποια δημόσια βιβλιοθήκη ή και από κάποιο φίλο, αλλά σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να διαβάσετε!

ΥΓ: Το μόνο αρνητικό που βρήκα ήταν τα μυριάδες ονόματα! Είναι άξιος συγχαρητηρίων ο τρόπος που κατάφερε να χειριστεί ο συγγραφέας τους τόσους χαρακτήρες που δημιούργησε!

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Γιάννης Ζουγανέλης στις αντι-ρήσεις (video)






Γνωστός "διασκεδαστής", στιχουργός, τραγουδοποιός εν γένει και διδάσκαλος όπως ο ίδιος δήλωσε.

Ένα φοβερά ενδιαφέρον video με μία συνομιλία του με την ομάδα των αντι-ρήσεων.

Ρίξτε μια ματιά...
Αξίζει τον κόπο...